Historie

 Villa Saxon Holme aan de Javastraat in Nijmegen is gebouwd in 1913/1914 door architect Charles Estourgie. De villa werd in opdracht van de Engelse accountant F.H. Hague gebouwd. Estourgie ontwierp in Nijmegen meerdere villa’s en gebouwen zoals Huize Heijendaal en het Bisschop-Hamerhuis. De villa vertoont met haar klassieke elementen en vakwerktopgevels zowel kenmerken van de Nieuw Historiserende Stijl als van de Cottagestijl. De invloed van Estourgie’s Amsterdamse leermeester Eduard Cuypers is nog onmiskenbaar aanwezig.

Estourgie was de buurman van Hague en woonde zelf op Javastraat 106. 

De villa, gelegen op de hoek van de Javastraat en Archipelstraat, heeft vele bewoners gekend. Naast particuliere bewoners is het ook in gebruik geweest als Provincialaat van de Paters Carmelieten. In april 1952 werd het een dependance van het Sint Canisiusziekenhuis, speciaal ingericht voor kinderen. De laatste decennia van de 20e eeuw was het gebouw in gebruik als dermatologische kliniek, de “Veegerkliniek”.

In 1993 ging de villa weer over in particuliere handen. Veel van de oorspronkelijke details waren verloren gegaan zoals de schouwen en de lambrisering. Vloeren en plafonds waren aangepast aan de functie van toen. De huidige hoofdbewoners hebben hun best gedaan zoveel mogelijk van het oude weer te herstellen, zo is de oorspronkelijke zwart/wit marmeren vloer in de hal weer tevoorschijn gekomen. Sommige details konden echter niet hersteld worden.

Zonnewijzer

Zoals op bovenstaande foto is te zien, was er vroeger aan de zuidgevel een zonnewijzer bevestigd. In 2012 is er wederom een zonnewijzer geplaatst. Deze is vervaardigd van beschilderde keramische tegels. Op de website van de Zonnewijzerkring is meer informatie hierover te vinden.